Raad werkt aan visie

Deel dit bericht

“Bezint eer ge begint” luidt het spreekwoord, en zodoende zaten we in Herberg De Engel raadsbreed  bij elkaar ons te bezinnen over wat we nu wel typisch een taak voor de gemeente vinden en wat niet. Dat moet uiteindelijk leiden tot bezonnen bezuinigen. Maar eerst moest er een visie op tafel . Een goed begin voor nieuwe politiek, begeleid door een handenwringend deskundige Hans die ons voorhield dat “alleen een kip zonder kop” geen visie heeft. Aan het eind van de dag betichtte dezelfde Hans ons van “blijmoedige nuchterheid”  en dat hielden we er dan gelijk maar in, in de  Neder-Betuwelijke visie op onze gemeentenaren.

Wij moesten aan de slag met catechisatievragen als: “waarom bestaan wij, waarheen gaan wij, waarvoor staan wij” en wij moesten zoeken naar de kraan als het glas half vol of half leeg bleek te zijn (ik zocht naar de fles, maar dat was pas voor na afloop).  Al met al vragen waar niet alleen het meer bevindelijke deel van onze raad goed mee uit de voeten kon, en we kwamen dan ook al snel tot teksten waar anderen de ogen niet bij droog zouden hebben kunnen houden, zo mooi, maar wij wel in onze blijmoedige nuchterheid.  Openheid en ruimte voor elkaar, Refo’s tegen de rest, het ABC, gemeentelijke herindeling, duurzaamheid, centrale ligging: het passeerde allemaal onze revue. En passant bleek hoezeer creativiteit een kernwaarde in deze gemeente is, wezenlijk voor innovatie, zoals de suggestie voor de naam voor het ABC: “De Wilde Pruim”.

Van Hans moest onze visie Ambitieus zijn, Motiverend, Onderscheidend, Relevant en Echt.  Con AMORE dus. Allen verklaarden we onze liefde aan het landschap. Denkend aan Marsman  zagen wij “brede rivieren traag door oneindig laagland gaan, rijen ijle populieren als pluimen aan de einder staan”, maar dan wel peppels uit het laanbomencentrum voor Europa, de tuin van Gelderland!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *