Bibliotheek Buren slecht voorbeeld.

De Gelderlander laat deze week weten dat steeds meer Rivierenlanders met uitzondering van Buren de bibliotheek weten te vinden. Buren hebben gekozen voor een commerciële bibliotheek en zit nu op de blaren. Men koos in 2014 met Karmac voor een cafetariamodel. De gemeente betaalt zo voor bibliotheekdiensten die ze de inwoners wil bieden. Hoewel Karmac het aantal leden in Buren ziet stijgen hebben de drie servicepunten samen 24 leden. Op de servicepunten zijn geen boeken, leden reserveren titels online en Karma zorgt dat de lectuur ter plaatse komt. , Dat kost in verhouding veel tijd vergeleken met een reguliere bibliotheek, waar mensen zelf hun boeken uitzoeken, lenen en retourneren.’’ De bibliotheek Rivierenland is veel meer dan de traditionele bibliotheek. De vestigingen zijn ontmoetingsplaatsen en zijn er om basisvaardigheden op gebied van taal, lezen, schrijven en digitale vaardigheden te bevorderen. Een oproep aan de coalitie van SGP CDA en VVD om niet als Buren het kind met het waswater weg te gooien.

Op de huid van de raad een succes.

op de huid 1
Vanavond was het de beurt aan de inwoners om in en op de huid te zitten van de raad. Dit initiatief van twee raadsleden vanuit de commissie bestuurlijke vernieuwing werd een succes. De deelnemers, het college en diverse raadsleden hadden een leerzame avond. Niels van Andel ( burgerraadslid VVD ) trapte af met een presentatie over het reilen en zeilen in een gemeente en vervolgens verzorgden burgemeester en gemeentesecretaris een rondleiding in het gemeentehuis. Daarna werden de deelnemers door trainster Petra van Horst wegwijs gemaakt in de wondere wereld van het debat met als afsluiting een echt debat in de raadszaal aan de hand van confronterende stellingen. Deze avond is zeker voor herhaling vatbaar.

Trein overstap dramatisch, Herman is aan zet.

DSC03593
Jan Woldberg ( PvdA) heeft tijdens de laatste raadsvergadering het college opgeroepen om met de regio aandacht te vragen voor de dramatische wijzigingen in de dienstregeling. De overstaptijden op de stations Tiel en Geldermalsen in de nieuwe dienstregeling bedragen soms wel 24 minuten in plaats van de huidige 4 minuten. Als de reiziger dan vervolgens in Geldermalsen door wil richting Den Bosch, moet hij nog 32 minuten wachten. Een reiziger vanuit Kesteren naar Zaltbommel is zo 1 uur en 22 minuten onderweg in plaats van de huidige 49 minuten. De minister heeft deze week in de tweede kamer al laten weten vast te willen houden aan de plannen. Nog meer reden om vanuit de provincie druk uit te oefenen. Onze verkeerswethouder Gerritsen is aan zet.

De aanhouder wint. Eindelijk nieuwe woningen voor Dodewaard.

amy mathijssen
Omdat onze jongeren noodgedwongen uitwijken Herveld en Zetten pleit de PvdA al jaren voor de bouw van nieuwe betaalbare woningen in Dodewaard. Met name ons raadslid Amy Mathijsen trok keer op keer aan de bel. Voor haar was de maat vol stapte zij zelf op de grondeigenaren en hoorde van een van de grondeigenaren van Fructis dat zij concrete plannen hadden klaar liggen en zouden deze plannen tot ontwikkeling willen brengen. Dat leverde een aantal pittige vragen richting college op . Dat de aanhouder wint konden we vandaag lezen in de Gelderlander. Er komen extra woningen voor inwoners van Dodewaard. drie particuliere ontwikkelaars en de gemeente Neder-Betuwe zijn er zo goed als uit als het gaat om de bouw van tientallen huizen in het westen van het dorp
De PvdA wil goedkope koopwoningen. Lees verder De aanhouder wint. Eindelijk nieuwe woningen voor Dodewaard.