College betreurt uitspraken SGP-wethouder Keuken

Deel dit bericht

foto2Het college van burgemeester en wethouders van Neder-Betuwe betreurt de uitspraken van SGP-wethouder Keuken op Twitter. In de beantwoording op vragen van PvdA-raadslid Amy Mathijssen maakt het college duidelijk dat dit niet de wijze is waarop zij de gemeente Neder-Betuwe willen profileren naar de buitenwereld. En dat zij zich ervan bewust zijn dat de uitlating van de wethouder aanzet kan geven tot discriminatie en ongelijkheid. Met name dit laatste vinden wij erg belangrijk. Laat duidelijk zijn dat ook wij wethouder Hans Keuken niet kennen als racist of xenofoob (angst/afkeer voor vreemdelingen of andersdenkenden). Maar wij zullen altijd aanslaan wanneer we merken dat vertegenwoordigers van onze gemeente aanleiding geven tot ongelijkheid of mensen in onze gemeente niet gelijk behandelen. Of het nu gaat om de afkomst van mensen, arm of rijk, ondernemer of arbeider, lid van een bepaalde kerk of ongelovig, iedere inwoner in Neder-Betuwe moet door onze gemeente en zijn bestuurders gelijk behandeld worden.

Zie hier de beantwoording op de raadvragen:

Geachte mevrouw Mathijssen,

Op 21 maart jl. ontving het college van burgemeester en wethouders de door u gestelde raadvragen.

Hierbij ontvangt u de antwoorden.

  1. Beseft wethouder Hans Keuken dat hij onze gemeente en inwoners vertegenwoordigt in woord en geschrift?

Ja

  1. Beseft wethouder Hans Keuken dat hij met deze tweet onze inwoners met Turkse achtergrond discrimineert en op een zeer negatieve manier wegzet en dat dit tevens in strijd is met het antidiscriminatiebeleid waar wij als gemeente samen met Iedereen1gelijk verantwoordelijk voor zijn?

Ja, wethouder Keuken beseft dat het bericht op zichzelf een onjuiste uiting bevat. De heer Keuken heeft geenszins bedoeld te discrimineren.

  1. Is het plaatsen van deze tweets de manier hoe het college zich naar de buitenwereld toe wil profileren?

Nee, het college wil zich niet op deze wijze profileren naar de buitenwereld.

  1. Is het college zich bewust dat we, door op deze manier naar buiten toe te treden, we aanzet geven tot ongelijkheid en discriminatie en dat we hiermee juist de verbinding tot elkaar verder kwijtraken?

Ja, het college is zich bewust van de mogelijke impact van het bericht. Het college betreurt hetgeen er is gebeurd.

Met vriendelijke groet,

Burgemeester en wethouders van Neder-Betuwe,

 

de secretaris,                                                    de burgemeester,

 

drs. M.G.J. Nijhuis-Quanjel                               ir. C.W. Veerhoek

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *