Schoenendoosactie

Deel dit bericht

Vanavond heb ik een paar uurtjes geholpen bij de schoenendoosactie.  In het voormalige pand van de Aldi in Ochten staan bijna 10.000 mooi versierde en gevulde schoenendozen, die door scholen, kerken, verenigingen en mensen privé zijn ingeleverd. “De schoenendoosactie bestaat bijna 25 jaar en dit jaar is de mijlpaal van 1 miljoen gevulde schoenendozen bereikt”, vertelde Lobke van Veenendaal. Zij is al 15 jaar vrijwilliger en sinds 4 jaar trekker van het project voor het verwerkingscentrum in Ochten, een van de drie verwerkingscentra in Nederland.  Vanaf september is zij samen met een groep vrijwilligers al bezig om de schoenendoosactie voor dit jaar te organiseren. Deze en volgende week wordt de actie  afgesloten  met het controleren, eventueel bijvullen en verzendklaar maken van de dozen.  Het is indrukwekkend: al die schoenendozen, met liefde versierd en gevuld met mooie en nuttige spulletje: o.a. toiletartikelen, schoolspullen, knuffels en speelgoed.

Toen mijn kinderen op de basisschool zaten, deden we ook mee met de actie, toen nog via Schoenmaatjes van Edukans. Een schoenendoos versieren en vullen voor een kind dat misschien nog nooit een cadeautje heeft gekregen. De meeste kinderen in Nederland kennen dit gelukkig  niet.  Dit jaar werden o.a. weeskinderen, vluchtelingen en Roma-kinderen  in Moldavië, Oekraïne, Roemenië, Zambia, Siërra Leone en in het vluchtelingenkamp Moria op Lesbos verrast met een mooie schoenendoos.  De dozen die eind volgende week vanuit Ochten worden verstuurd gaan naar Togo.

Sinds november 2018 is Actie4Kids Schoenendoosactie een onderdeel van GAiN (Global Aid Network). In de folder en op de website https://www.actie4kids.nl staat hoe je een doos kunt vullen en wat er wel en niet in kan. Soms verandert er iets. Vroeger mocht er bijv. shampoo in en een bellenblaas, maar omdat die soms toch lekten, worden ze er nu niet meer in gedaan. Ook andere dingen die niet geschikt zijn worden bij de controle vervangen. Voor de spullen die overblijven, wordt een ander goed doel gezocht. Er zijn goede contacten met o.a. de speelgoedbank.

Petje af voor Lobke en alle andere vrijwilligers die hier veel tijd en energie in steken! En daarnaast zijn er mensen die een handje helpen in deze laatste twee weken om alles verzendklaar te maken. Ik vond het een mooie ervaring om ook mee te doen. Volgende week, op woensdagmiddag, ga ik nog een keer. Misschien ben ik er dan wel bij als de deksel op de laatste doos gaat.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *