“Iets organiseren wordt door nieuwe regels steeds lastiger”

Deel dit bericht

Herman

In gesprek met Herman van den Hatert

Herman van den Hatert woont al jaren in Ochten, maar brengt veel van zijn vrije tijd door als bestuurslid bij VV Echteld. Dit vrijwilligerswerk doet hij al jaren met plezier.

Op de vraag hoe hij de leefbaarheid ervaart, zegt hij: “We missen een kroeg in het dorp, een plek waar je gezellig met elkaar een borrel kunt drinken. Er zou ook wel wat meer georganiseerd mogen worden in Ochten, maar dat wordt met alle nieuwe regels steeds lastiger.” Dat ervaart hij ook bij VV Echteld. “Jaarlijks organiseren we een feestweekend. Vroeger was dit veel makkelijker. Tegenwoordig lopen de kosten bij de voorbereiding al behoorlijk uit de klauwen met de vergunningaanvraag, het regelen van beveiliging etc. Daar moet je al heel wat biertjes voor verkopen.” De controle van de Boa’s ervaart hij als zeer onplezierig. En daarmee drukt hij zich nog zacht uit, vermoed ik. De arrogantie straalt er vanaf volgens Herman. Op dit vlak is de meedenkende overheid nog ver te zoeken. Ruimte voor verbetering dus.

De boodschappen doet Herman zo veel mogelijk in zijn eigen dorp. Daarmee help je wat hem betreft je lokale winkeliers. Al ziet hij het wel somber in met het nieuwe winkelcentrum in Lienden en de ontwikkeling van een nieuwe supermarkt in Kesteren. Hij hoopt dat dit geen nadelige gevolgen heeft voor de voorzieningen in Ochten.

Over een eventuele fusie tussen VV Echteld en Uchta is Herman glashelder. “We zijn als bestuur altijd bereid om te praten, maar dan moet het wel een ECHTE fusie zijn”. Dus beide sportparken sluiten en een mooi nieuw complex ergens in het midden. Niet zoals vele bedoelen met een fusie, VV Echteld verhuizen naar Uchta, want dat is simpelweg een vereniging opdoeken. Dat zou wat Herman betreft de genadeslag zijn voor Echteld.

Communicatie met de gemeente kan sneller. “In mei hebben we een kapvergunning aangevraagd voor een paar bomen op het sportpark in Echteld”. Na maanden wachten op antwoord, heeft Herman er eind december nog maar weer een mail aan gewaagd. Twee dagen later kwam het verlossende woord. De bomen mochten eruit. “Waarom laten ze ons nou eerst 7 maanden wachten?” Hij snapt dit soort acties niet van de gemeente. En geef hem eens ongelijk.

Herman steekt zijn stemadvies voor de gemeenteraadsverkiezingen niet onder stoelen of banken. “Ga allemaal stemmen” is de beste raad die hij kan geven. Wat hem betreft is een stem op het CDA ook een stem op de SGP. “Tja, en SGP-ers, die gaan wel allemaal trouw naar de stembus.  Er komen in alle buurten steeds meer gereformeerde mensen van buitenaf wonen. Vroeger dronken we met elkaar  doordeweeks gezellig een borrel en hielden we op zondag rekening met elkaar. Tegenwoordig hebben we minder contact. Het zou mooi zijn als we weer wat meer gaan omkijken naar elkaar en er samen iets gezelligs van maken”. En gezelligheid is volgens Herman nou net hetgeen wat Ochten en Echteld wat meer kunnen gebruiken.

Reactie PvdA
Wij herkennen als PvdA het signaal dat Herman van de Hatert afgeeft. Een feestje organiseren is door alle doorgeslagen regelgeving bijna onmogelijk. Logisch dat daarvan de moed je in de schoenen zakt als vrijwilliger. In onze APV moet ruimte gemaakt worden voor initiatieven die de leefbaarheid en sociale cohesie in de dorpen goed doet. Dat kan door het voorbeeld van andere gemeenten te volgen om een aantal vergunningsvrije feesten in je APV op te nemen die duidelijk (met inachtneming van de noodzakelijke regelgeving) omschreven zijn. Gewoon goede afspraken maken met je verenigingen zodat iedereen weet waar hij aan toe is. Hierdoor geeft je verenigingen ook weer een beetje lucht.

Gonny den Hartog

 

Een gedachte over ““Iets organiseren wordt door nieuwe regels steeds lastiger””

 1. Herman van den Hatert slaat hier de spijker op z’n kop.
  Ben het roerend met hem eens, zeker ten aanzien van zijn stemadvies om NIET op de SGP te stemmen.
  De al eerder gesignaleerde tweedeling binnen Neder-Betuwe, tussen de kerkelijke/reformatorische inwoners en de andersdenkenden/niet-gelovige inwoners, wordt steeds duidelijker zichtbaar.
  Hierover schreef ik een reactie aan Nees van Wolfswinkel en Jan Woldberg, dit naar aanleiding van hun gemeenschappelijke interview in de Gelderlander enkele weken geleden.
  Zie deze reactie hierna.

  Beste Jan en Nees,

  Met belangstelling las ik jullie interview in de Gelderlander.
  Helaas voor Nees moet ik, ten aanzien van de genoemde tweedeling, vaststellen het geheel met Jan eens te zijn.
  Deze tweedeling loopt als een rode draad door onze dorpskernen.
  Van integratie tussen kerkelijke/reformatorische inwoners en andersdenkenden is geen sprake.
  Al op jonge leeftijd wordt de jeugd in onze gemeente vertrouwd gemaakt met het bestaan van twee gescheiden ‘werelden’.
  Het reformatorisch basisonderwijs strikt gescheiden van het openbaar basisonderwijs.
  Deze scheiding zet zich voort in het voortgezet onderwijs en binnen onze verenigingen.
  Het is zoals Jan zegt: “De kerkelijken hebben hun eigen verenigingen”.
  Maar ook in de buurten en straten van onze dorpen is nauwelijks sprake van integratie.
  Waar je zegt Nees: “wij ervaren helemaal geen tweedeling” en “ik hoor dat ook van niemand die ik spreek”,
  is mijn advies aan je: Niet uitsluitend selectief te luisteren binnen je eigen achterban.
  Leg je oor te luister bij Jan, bij mij en bij vele niet-reformatorische inwoners in onze gemeente en je hoort het echte verhaal.
  Tweedeling bestaat echt, òòk in de gemeente Neder-Betuwe.

  Harry Kuyper

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *